مقایسه و تفاوت کمپرسورها
کمپرسورها بسته به کاربرد میتوانند در چیلر و سردخانه مورد استفاده قرار بگیرند. درچیلرها معمولا برای خنک سازی آب در ابعاد کوچک (ظرفیتی کمتر از ۲۰۰ تن) از کمپرسورهای اسکرال استفاده میشود. ظرفیت این کمپرسورها معمولا از ۲۰ تن شروع میشود. برای افزایش ظرفیت سیستمهایی که از کمپرسورهای اسکرال استفاده میکنند، باید تعداد کمپرسور را افزایش داد. ضعف این موضوع در این است که ظرفیت چیلر را تنها میتوان به صورت پلهای افزایش داد و لزوما نمیتوان به ظرفیت کاملا دلخواه رسید. اما مزیت این شیوه در این است که اگر یکی از کمپرسورها خراب شود، با اینکه ظرفیت سیستم کاهش پیدا میکند، اما سیستم به طور کامل قطع نمیشود.
به طور معمول حداکثر از ۶ کمپرسور ۳۰ تنی اسکرال در کنار هم استفاده میشود و برای ظرفیتهای بیشتر باید از کمپرسورهای اسکرو استفاده کرد. چنین کمپرسورهایی میتوانند تا ۵۰۰ تن ظرفیت داشته باشند. برای این کمپرسورها این قابلیت وجود دارد که میتوان ظرفیت کاری آنها را بین بازه ۲۰ درصد تا ۱۰۰ درصد تنظیم کرد و بنابراین میتوان ظرفیت دلخواه را به طور دقیق به دست آورد. کمپرسورهای اسکرو بازده بالایی به نسبت دیگر کمپرسورهای معمول دارند اما صدایی که تولید میکنند از کمپرسورهای اسکرال بیشتر است.
کمپرسور دیگری که برای سیستمهای سرمایش استفاده میشود، کمپرسور گریز از مرکز (سانتریفیوژ) است. با استفاده از پرههای ورودی میتوان ظرفیت این نوع از کمپرسور را تغییر داد. همچنین میتوان از یک درایو فرکانس متغییر (VFD) برای تغییر سرعت پروانه کمپرسور استفاده کرد و به این ترتیب میتوان ظرفیت کمپرسور را افزایش یا کاهش داد.
پرکاربردترین کمپرسور برای یخچالها و فریزهای خانگی، آب سردکنها و… ،کمپرسورهای پیستونی محسوب میشوند. برای مصارف خانگی، از کمپرسورهای پیستونی هرمتیک استفاده میشود و برای مصارف صنعتی، کمپرسورهای باز و نیمه هرمتیک استفاده میشوند. ظرفیت کمپرسورهای پیستونی از ۰٫۵ تن میتواند آغاز شود و تا ۱۵۰ تن نیز میتواند افزایش پیدا کند. درکمپرسورهای چند سیلندره، ظرفیت کمپرسور با استفاده از روشن و خاموش کردن سیلندرها تغییر پیدا میکند. مهمترین مزیت کمپرسورهای پیستونی، قیمت پایین است که آنها را برای مصارف خانگی مناسب میکند. البته این کمپرسورها سر و صدای زیادی تولید میکنند و مسائل روغن ریزی نیز در آنها شایع است. درضمن معمولا کمپرسورهای پیستونی بازده پایین دارند و برای افزایش کارایی سیستم، باید از دیگر کمپرسورها استفاده کرد.
نمودار زیر کاربرد هر نوع کمپرسور و بازه ظرفیتی مناسب برای هر نوع کمپرسور را نمایش میدهد.
در کمپرسورهای هرمتیک، موتور و کمپرسور هر دو در یک محفظه استیل قرار گرفتهاند و درواقع در داخل این محفظه پلمپ شدهاند. در این صورت کمپرسور از خطر نشتی در امان میماند ولی درصورت خرابی قطعات داخلی، قابل تعمیر نیست.
در کمپرسورهای سمی هرمتیک نیز مانند مدلهای هرمتیک موتور و کمپرسور در داخل یک محفظه قرار میگیرند. اما این کار به نحوی صورت میگیرد که درصورت خرابی قطعات داخلی، امکان دسترسی به آنها و تعمیر کردنشان وجود دارد.
سیستمهای فشرده سازی باز مانند سیستم تهویه خودرو، بیشتر در معرض نشت هستند. در این کمپرسورها، روغن از نشت گاز جلوگیری میکند و درصورتی که کمپرسور برای مدت طولانی مورد استفاده قرار نگیرد، روغن بخار میشود و در محلهای بسته شدن بدنه کمپرسور، نشتی به وجود میآید و بعد از مدتی سیستم باید دوباره شارژ شود.
طول عمر کمپرسورهای هرمتیک معمولا ۲ تا ۳ سال است (البته در مواردی میتواند تا بیش از ۳ سال هم عمر کند) و پس از خراب شدن آنها، باید با کمپرسور جدیدی جایگزین شوند. درحالی که نمونههای سمی هرمتیک طول عمری بین ۳ تا ۱۰ سال دارند که بسته به نوع استفاده، این مقدار میتواند به بیش از ده سال نیز ادامه پیدا کند.
کمپرسورهای هرمتیک با اینکه معایب زیادی دارند، اما قیمت تمام شده سیستم را پایین میآورند. همچنین در مواردی که هزینه تعمیر به نسبت ارزش کمپرسور بیشتر میشود، استفاده از نمونههای هرمتیک به صرفهتر خواهد بود و جایگزینی یک نمونه جدید دردسر کمتری نسبت به تعمیر کمپرسور دارد.
تفاوت کمپرسور تک مرحلهای، دو مرحلهای و چند مرحلهای
[/vc_message]
بیشتر کمپرسورهایی که پیش از این به آنها اشاره شد، در در دو نوع تک مرحله و چند مرحلهای ساخته میشوند. زمانی که گاز فشرده میشود، دمای آن افزایش پیدا میکند. مزیت استفاده از کمپرسورهای چند مرحلهای این است که به گاز اجازه میدهد در بین هر مرحله خنک شود و درنتیجه این موضوع، بازده کلی سیستم افزایش پیدا میکند.
البته کمپرسورهای چندمرحلهای تنها برای افزایش بازده سیستم استفاده نمی شوند؛ در برخی از سیستمها، برای افزایش زیاد فشار، دما به مقداری افزایش پیدا میکند که از محدوده تحمل قطعات داخلی کمپرسور خارج میشود و در این صورت، با چند مرحلهای شدن فرآیند فشردهسازی، میتوان در بین مراحل، دمای گاز را کاهش داد.
همانطور که مشخص است، کمپرسورهای چند مرحلهای پیچیدگی بیشتری در طراحی دارند و درنتیجه قیمت کلی آنها به نسبت کمپرسورهای تک مرحلهای بسیار بیشتر است. به همین دلیل کمپرسورهای تک مرحلهای برای مقیاسهای کوچک و تغییر فشارهای کوچک، گزینه مقرون به صرفهتری محسوب میشوند.
خیلی ممنون از مطالب مفیدی که میذارید واقعا سایت کاربردیی است .