گاز مبرد

گاز مبرد : در سیستم تبرید تراکمی که متداول ترین سیستم برای تولید سرمایش در چیلر، سردخانه و یخچال های خانگی است، اگر کمپرسور را قلب سیستم بنامیم کندانسور، اواپراتور را هم می توان به عنوان دست و پای سیستم تبرید در نظر گرفت. حال این سیستم به ماده ای احتیاج دارد که مانند خون در لوله های آن گردش کند و باعث کارکرد صحیح سیستم گردد. به این ماده که به شکل گاز در کپسول ارائه می گردد مبرد گفته می شود.

 

گاز مبرد

گاز مبرد چیست؟

مبرد که به آن گاز مبرد نیز گفته میشود ماده ای است با درجه جوشش بسیار پایین و به دلیل گرماگیر بودن عمل تبخیر در این ماده در هنگام تبدیل از حالت مایع به گاز، کاهش شدید دما را به وجود می آورد.

وظیفه گاز مبرد چیست؟

وظایف اصلی مبرد ها در تبرید و سردخانه به شرح زیر است
•  هنگامی که سیستم در دمای مجاز کار می کند باید بتواند حرارت را به خوبی جذب و دفع کند.
•  مدت زمان کارکرد در این ماده باید تا حد امکان بالا و کاملا پایدار باشد
•  به دلیل احتمال وجود نشتی در سیستم تبرید تراکمی، مبرد باید ضد اشتعال، ضد سمی و تا جای ممکن برای محیط زیست خطرناک نباشد.

ویژگی های ماده سرما زا یا گاز مبرد

•  مبرد نباید سمی باشد
•  در زمان عملکرد مبرد و همچنین نشتی احتمالی آن باید غیر قابل اشتعال و انفجار باشد.
•  باعث اکسایش نشود.
•  در صورت نشتی سیستم، نشتی و محل نشت به سرعت قابل تشخیص باشد
•  در خط مایع مبرد قطعات متحرکی که با مبرد تماس دارند باید توانایی روغن کاری را داشته باشند.
•  حرارت نهان متعادلی داشته باشد به صورتی که در زمان ثابت مقدار مناسبی از مبرد تبخیر گردد.
•  بین حالت مایع و بخار مبرد نباید اختلاف فشار زیادی وجود داشته باشد.
•  برای قطعات سیستم خورنده نباشد.
•  به دلیل حضور روغن در کنار مبرد، نباید ما بین این دو واکنش نا مطلوبی صورت گیرد.
•  به طور کلی ترکیب شیمیایی مبرد به گونه ای باشد که در صورت نشت، محصولات موجود در سردخانه را آلوده نکند.
•  گاز مبرد نباید باعث فرسایش سیم پیچ موتور شود

میزان سمی بودن گاز مبرد

به غیر از هوایی که در محیط وجود دارد، تمام گاز های موجود سمی می باشند . و اگر غلظت آنها از حد مجاز بیشتر شود جلوی رسیدن اکسیژن به شش ها را می گیرد و در نتیجه موجب خفگی می شود. بنابر این می توان سمی بودن گاز مبرد را نسبی در نظر گرفت . و آن را وابسته به غلظت و زمانی که در یک فضا وجود دارد در نظر گرفت. طبق آزمایش های انجام گرفته  سمی بودن مبرد در ۶ درجه مختلف تایین گردیده . مبرد گروه ۱ به عنوان خطرناک ترین نوع شناخته میشود و حتی در غلظت های پایین هم می تواند کشنده باشد . و در مقابل آن مبرد گروه ۶ است که میزان سمی بودن آن بسیار کم می باشد . و اصولا به این نوع، مبرد غیر سمی نیز می گویند. علاوه بر توضیحات بالا میزان سمی بودن بعضی مبرد ها در شرایط خاص تغییر پیدا می کند . برای مثال مبردهای فلور کربنی در صورت وجود اکسیژن و بالارفتن حرارت تجزیه شده و تبدیل به ترکیب بسیار سمی می گردد . که می تواند حتی در غلظت های پایین نیز کشنده باشد.

گاز R22

گاز R22 شناخته شده ترین گاز فریون HCFC (هیدروکلروفلوروکربن)‌ است. این گاز فریون خصوصا بعد از ممنوعیت استفاده CFC ها کاربرد زیادی در زمینه تهویه مطبوع و تبرید دارد. تولید مبرد فریونی R22 به دلایل زیست محیطی مانند تخریب لایه اوزون و گرمایش کره زمین از سال ۲۰۱۰ ممنوع شده و گاز مبرد R410A جایگزین آن شده است. البته استفاده‌ از گاز R22 در تجهیزات خنک کننده تا زمانی که ذخیره آن به اتمام نرسیده مجاز می‌باشد.

گاز R404A

از ۴۰۴ از دسته HFC ها، ترکیبی از سه گاز R134a ، R143A و R125 با درصد جرمی   (R143A:52% ، R125:44% و R134a:4% ) می‌باشد. این گاز فریون به عنوان جایگزین برخی گاز‌های فریون مانند R502 و گاز R22 (پس از ممنوعیت استفاده از آن‌ها در سال ۱۹۹۰) استفاده می‌شود. گاز ۴۰۴ مخرب لایه اوزون نیست ولی GWP (شاخص پتانسیل گرمایش جهانی) بالایی دارد.

گاز R407C

گاز مبرد فریونی R407C مخلوطی از گازهای مبرد فریونی R32، R125و R134a می‌باشد که مشخصات بسیار مشابهی نسبت به گاز R22 در تجهیزات تهویه مطبوع دارد. گاز مبرد فریونی R407C در پروژه جایگزینی تجهیزات تهویه مطبوع، بیشترین تشابه را در مقایسه سایر مخلوط‌های گازی نسبت به گاز R22 دارا می‌باشد.

گاز R134a

گاز R134a با فرمول شیمیایی CH2FCF3، یکی از پرکاربردترین ترکیبات دسته‌ی هالوآلکان‌ها می‌باشد. این گاز فریونی خواص ترمودینامیکی نزدیکی به گاز R12 دارد. تولید گاز R12 در سال ۱۹۹۶ به دلایل زیست محیطی مانند گرمایش زمین و تخریب لایه اوزون متوقف شد و پس از آن، گاز مبرد R134a به عنوان جایگزینِ گاز R12 در کاربرد های مختلف تهویه مطبوع و تبرید در نظر گرفته شد. این گاز غیرسمی و بی‌رنگ می‌باشد.

گاز R11

در گذشته گاز مبرد R11 کاربرد های بسیار وسیعی در صنایع تبرید و تهویه مطبوع داشته است و هم اکنون در چیلر های سانتریفیوژ با ظرفیت بالا و همچنین جهت شست و شوی سیستم تبرید مورد استفاده قرار می گیرد. استفاده گاز R11 با ترکیب تری کلروفلرومتان به دلیل آسیب رسان بودن به لایه ازون در بیشتر کشور های جهان ممنوع اعلام شده است ولی در کشور های در حال توسعه هنوز هم به صورت حلال یا گاز ثانویه مورد استفاده قرار می گیرد.
این گاز با روغن معدنی (MO) سازگار می باشد ، جایگزینش گاز R-23 و گاز R-141b می باشد. قیمت گاز R-11 به نسبت گاز های جدید ارزانتر بوده و عموما در بشکه های ۴۵ کیلو گرمی قابل عرضه می باشد.

گاز R12

R-12 یکی از پر مصرف ترین گازهای مبرد مورد استفاده در تبرید خانگی و تجاری می باشد و از نظر کارایی در بازه گسترده ای قابل مصرف است. از گاز R-12 در کمپرسور های تبرید کوچک تا چیلر های عظیم استفاده و طبق عکس فوق عموما در کپسول ۱۳٫۵ کیلوگرمی سفید رنگ ارائه می گردد.
جاگزین مناسب برای  گاز R-12 گاز های R-134 و R-600a می باشد و این گاز با روغن معدنی (MO) قابل استفاده می باشد. قیمت گاز R-12 در محدوده ارزانترین گازها قرار دارد و جزو گازهای ممنوعه در پروتکل مونترال می باشد.

واحد فروش یکتا سرمایش قطب شمال

برای سفارش خرید و کسب اطلاعات بیشتر در مورد گازهای سردخانه ای کافیست با دایره فروش شرکت یکتا سرمایش قطب شمال تماس حاصل فرمایید.

شماره دفتر تهران: ۰۲۱۴۴۵۹۱۵۵۳

شماره تلفن همراه: ۰۹۱۲۹۳۰۹۲۰۰